Om oss

OM LILLA INTEGRATIONSHANDBOKEN FÖR FÖRETAG (2017)

Efter att vi, Lina Nordstrand och Malin Eirefelt, hade skrivit Lilla integrationshandboken för privatpersoner fick vi otaliga förfrågningar från företag. Många ville bidra till integration på en annan nivå; integration och mångfald i näringslivet. Det räckte inte att engagera sig som privatperson. Företagare ville göra mer. Företag sitter på en helt unik möjlighet; att skapa jobb. Och därmed påverka etableringen och integrationen ur ett längre perspektiv.

LINA NORDSTRAND OM INITIATIVET #VÄGENIN

För en tid sedan googlade jag integrationsutmaningar. Jag fann diverse sidor som problematiserade invandringen och påstod att det ”var dyrt”. Vi ”har inte råd” och inte heller ”plats” här. Flashback var en vanlig källa… Så googlade jag integrationslösningar. Termer från ingenjörsbranschen dök upp. Nyckelorden var ”lean”, ”processlära” och ”datasystem”.

Jag säger inte att vi ska blunda för det som inte funkar, men vi måste bli mer lösningsorienterade. Integrationsdebatten måste bli mer konstruktiv.

Därför lanserar Vilja förlag #vägenin tillsammans med Lilla integrationshandboken för företag. Vi vill visa på de integrationslösningar som finns, som redan görs och som fungerar. Vi vill sprida goda exempel och inspirera fler att göra mer för att Sverige ska bli integrerat.

Det här med integration är något som behövs på alla nivåer i samhället. #vägen in är ett exempel på det;

LÄTTLÄST är vägen in i språket och samhället.

VILJA JOBBA är vägen in i yrkeslivet för personer som är nya här.

LILLA INTEGRATIONSHANDBOKEN FÖR FÖRETAG hjälper företagen att visa vägen in i arbetslivet.

Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta Lina Nordstrand på lina@viljaforlag.se

OM LILLA INTEGRATIONSHANDBOKEN (2016)

Vi kände oss otillräckliga. Vi pratade om vad vi skulle kunna göra, men fick inget gjort. Vi delade texter på facebook om de nyanländas situation, texter som snabbt försvann i flödet. Det fanns ett hinder mellan oss och det faktiska engagemanget: Okunskapen. Vad kan jag göra, mer än att dela en text på sociala medier? Vad behövs? Var gör min tid och mina pengar bäst nytta? Om jag vill hjälpa till och bidra till ett mer öppet samhälle som präglas av gemenskap, snarare än fördomar, var ska jag börja? Om jag vill verka för integration, vem ska jag ringa?

Eirefelt-och-Nordstrand004
Författarna Lina Nordstrand och Malin Eirefelt

Så här diskuterade vi och till slut bestämde vi oss för att skriva en bok. En bok med konkreta tips på vad var och en av oss kan göra för att bidra till att samhället blir mer integrerat. Totalt blev det tjugotre tips, eller uppmaningar som vi kallar dem.

Boken innehåller inte allt man kan göra för att öka integrationen. Det har aldrig varit vår ambition. Men vi hoppas att den fungerar som en inspirationskälla.

Tänk dig trettio år framåt i tiden. När historieböckerna skrivs om hur Sverige hanterade folkvandringen som sker nu, vad vill du då att det ska stå? För det är till stor del du som bestämmer.

När dina barnbarn eller barnbarns barn frågar: Hur var det? Vad gjorde du? Vill du då säga att du såg på när främlingsfientliga krafter växte sig starkare i vårt land?

Eller vill du säga att du faktiskt gjorde något för att minska klyftorna mellan nya och etablerade svenskar? Att du bjöd en främling på middag, hyrde ut ett rum till en nyanländ eller lärde dig lite persiska på ett språkcafé?

Jag, Lina Nordstrand, är initiativtagare till Vilja förlag som jag startade som tjugoåring. Jag är i grunden journalist och har genom mitt arbete med Vilja skaffat mig flera års erfarenhet av frågor som är kopplade till språkets betydelse för integrationen. Efter det senaste årets flyktingström har jag sett att fler svenskar undrar vad de kan göra för att bidra till ett samhälle i gemenskap.

Jag är helt övertygad om att integration inte är en envägsprocess. Både nya och etablerade svenskar måste integreras i det nya Sverige. Jag vet hur nyanlända kämpar för att lära sig ord och bygga upp ett språk. Men det räcker inte att integration kommer från ena hållet. Svenskar, som redan kan orden och har fått språket med sig sedan barnsben, som jag har, måste också ta ansvar.

Jag, Malin Eirefelt, har tidigare arbetat på bland annat Dagens industri, Expressen och Hallands Nyheter. Jag har skrivit den här boken för att jag minns Vita hästen, Brattebo och Sloalyckan. Det är namnen på flyktingförläggningen och bostadsområdena där det bodde invandrare, ”blattar”, när jag växte upp i Falkenberg, och namnen var fullkomligt dränkta av fördomar och onödig rädsla. Jag vågade knappt gå dit som barn.

För mig är den här boken ett sätt att försöka få mina brorsöner, och alla andra barn som bor i Falkenberg idag, att se på asylboenden och invandrartäta områden på ett annat sätt. Det går bara att göra genom att påverka vuxna. För det var ju inte mina egna fördomar och rädslor som hindrade mig från att gå dit. Det var hela Falkenbergs.

Jag hoppas att de vuxna som vistas omkring dagens barn ser integration som en resurs. Det låter så krasst, resurs. Men ett barn som växer upp med bara andra svenska barn, kommer ju aldrig förstå Sverige och samhället som det fungerar, egentligen. Den förståelsen är en förutsättning för jobb inom i princip alla yrkeskategorier i framtiden.

Lilla integrationshandboken kommer på Vilja förlag som ger ut lättläst litteratur för unga vuxna och vuxna. Vi har skrivit Lilla integrationshandboken till alla som vill ta ett större ansvar eller är nyfikna på hur integration kan se ut i vardagen.

LINA NORDSTRAND & MALIN EIREFELT